Amerikanska Brownies




200 gram smör
250 gram choklad
4 dl farinsocker
100 gram nötter (jag använde valnötter)
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 ägg

Klä en ugnfast form (med lite högre kanter) med bakplåtspapper. Ca 25x35 cm. Pensla pappret med smör. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan. Bryt ner chokladen och låt den smälta. Tillsätt farinsockret och nötterna. När chokladen är helt smält och smeten är jämn sikta ner vetemjölet blandat med bakpulvret och vaniljsockret. Rör om. Tillsätt äggen ett i taget och rör om så allt blandas väl. Häll smeten i formen och grädda i 45min på 175 grader. När det gått 30min ta ut kakan ur ugnen och släpp ner formen på en tjock skärbräda så hela kakan ”faller” ner. Du kan gott banka ner den ett par gången med bottnen mot skärbrädan. Detta knep fick jag lära mig för länge sen och det gör att kakan blir mer kompakt i konsistensen utan luftbubblor! Funkar faktiskt! Låt sedan kakan gräddas färdigt. Den tid jag angivit ger en kladdig men inte rinnig brownies! Låt den svalna en stund i rumstemperatur, men ställ den sedan i kylskåpet för att svalna helt! Skär upp i fyrkanter.

Oktober i Wien



Senast jag var i Wien träffade jag helas första dagen i 1. Bezirk med Angelika (på fotot). Vi var på "running sushi" och så förstås på vårt favorit glass-café!! Resten av veckoslutet var jag hos Christian och så träffade vi några kompisar i Schwechat, men därifrån har jag nu inga foton.. Nästa vecka när jag åker till Wienn ska jag försöka att ta lite mera foton :)

Blossa 09




Om ni missat årets smak av Blossa glögg - så är det Clementin som står för 2009!! Blossa 09 finns redan i Sveriges Systembolag men iår kommer den inte alls att komma till Finland, den klarade sig inte tillräckligt  bra i Alkos smaktest.. Så om man vill ha den så gäller det att ta sig till Sverige och söka upp den i Systembolaget.


Rocky road Fudge



600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 2 påsar dumlekola
2 2 nävar mini marshmallows
3 3 dl salta jordnötter
1 1 dl skalade pistagenötter

Klä en mindre en form eller en plåt med bakplåtspapper. Hacka chokladen i bitar och smält den över vattenbad. Blanda i dumlekolan, marshmallows (klipp i mindre bitar om du ha vanliga), jordnötterna ohc pistagenötterna. Häll smeten i formen cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp. När kakan har stelnat (1-2 timmar) skär upp den i fyrkantiga bitar.


Födelsedagsfest!! FARFAR 80ÅR




Omega3-bröd



6 dl grahamsmjöl
½ dl rågkross
½ dl hela linfrön
½ dl solrosfrön
½ dl pumpakärnor
½ dl hackad mandel
½ dl hackade valnötter
1½ tsk bikarbonat
1½ tsk salt
6 dl filmjölk
2 msk mörk sirap
4 st färska dadlar

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en avlång form och strö på lite grahamsmjöl. Hacka dadlarna. Rör ihop alla ingredienser i en skål och lägg smeten i formen. Strö på pumpafrön och grädda längst ner i ugnen i ungefär en timme. Ett snabb-bakat bröd med massor av nyttigheter!!

September i Wien



Sedan sommaren har jag en gång i månaden åkt på besök till Wien.. det har blivit dåligt med min uppdatering här på bloggen men nu ska jag igen försöka uppdatera den med jämna mellanrum :) I september var det ännu närmare 30 grader i Wien - ljuvligt varmt!! Största delen av tiden var jag med Christian, vi var i Wien och köpte olika sorters choklad, som jag kunde ta med hem till mamma och pappa, som inte finns i Finland. Och så köpte jag en födelsedagspresent till mamma - en antik servettställning som passar perfekt i vår inredning!! och två paket fina servetter med ett motiv av korkar.  I Wien träffade jag också några kompisar bla Angelika (bilden till höger) som jag gick på en kopp kaffe med :) Med till kompisarna hade jag tuplan från Finland som alla kompisar i Österrike alltid vill att jag ska hämta med till dem ;)

Nyheter inom släkten!!



Mina syskon och jag har fått en ny kusin - Ada! Några månader gammal på storasyster Veras 5års kalas, på fotot till vänster. Vera är på fotot till höger i sin fina rosa prinsess-klänning! Vera är min guddotter och Veras mamma Maarit och pappa Gustav är i sin tur mina gudföräldrar :)

RSS 2.0