Lussekatter



På söndagen bakade jag tillsammans med mamma på förmiddagen lussekatter att föra till farfar & Veronica, de fick i ugnen en ljuvligt gyllengul glans och de föll alla i smaken.

100 g jäst
5 dl mjölk
200 g smör
1 tsk salt
2 dl socker
1 ägg
2 g saffran
15-18 dl vetemjöl
uppvispat ägg till pensling
russin till garnering

Lös upp saffran i konjak enligt anvisningarna på förpackningen. Smält fettet, häll på mjölken och värm till 37 grader. Slå detta över den smulade jästen i degbunken. Rör om tills jästen löst sig. Blande ner salt, socker och söndervispat ägg samt löst saffran. Tillsätt 13-16 dl av mjölet och arbeta till en smidig deg (ta undan 2 dl till utbakningen). Strö över lite mjöl och låt jäsa till dubbel storlek. Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den. Baka ut den till lussekatter. Sätt på lätt smorda plåtar, låt jäsa upp ordentligt och tryck sedan i russin där du vill ha dem och pensla noggrannt. Grädda cirka 7 minuter i 250 grader. (Receptet är från "Det bästa brödet")

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0