24. december



Mera foton och text kommer senare..

Mammas och min julkaka!!



Vi skulle egentligen bara göra en vanlig julkaka som vi hittade i tidningen HEMLAGAT men när kakan gick sönder när mamma tog loss den från formen måste vi hitta på något att göra för att den skulle se bra ut, så vi smälte choklad och täckte det som gått söner med chokladen och strödde hackade hasselnötter på - fint va?! :)

Vackra juletid



ljuvligt mycket snö!! fotot till vänster är taget från vårt balkongfönster igår (vår bil är helt igensnöad) men man ser vår fina julgran på gården.. fotot till vänstra där det hänger ett julhjärta är från vårt köksfönster!

Lussekatter



På söndagen bakade jag tillsammans med mamma på förmiddagen lussekatter att föra till farfar & Veronica, de fick i ugnen en ljuvligt gyllengul glans och de föll alla i smaken.

100 g jäst
5 dl mjölk
200 g smör
1 tsk salt
2 dl socker
1 ägg
2 g saffran
15-18 dl vetemjöl
uppvispat ägg till pensling
russin till garnering

Lös upp saffran i konjak enligt anvisningarna på förpackningen. Smält fettet, häll på mjölken och värm till 37 grader. Slå detta över den smulade jästen i degbunken. Rör om tills jästen löst sig. Blande ner salt, socker och söndervispat ägg samt löst saffran. Tillsätt 13-16 dl av mjölet och arbeta till en smidig deg (ta undan 2 dl till utbakningen). Strö över lite mjöl och låt jäsa till dubbel storlek. Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den. Baka ut den till lussekatter. Sätt på lätt smorda plåtar, låt jäsa upp ordentligt och tryck sedan i russin där du vill ha dem och pensla noggrannt. Grädda cirka 7 minuter i 250 grader. (Receptet är från "Det bästa brödet")

Traditionell julmiddag



Varje år bjuder farfar (Anders) & Veronica alla barn och barnbarn på julmiddag till sig. Det är enda gången om året vi är där så det har blivit en viktigt tradition för oss alla. Som förrätt serveras alltid lax med potatis och dill och till barnen köttbullar :) till huvudrätt får man ta åt sig av sallad, den traditionella potatislådan, julskinka och olika marmelader. Efterrätten brukar variera, iår var det chokladtårta med vaniljglass.



Efter efterrätten brukade de vuxna sätta sig bekvämt i sofforna och vi barnbarn brukade leka zoo och när vi blev lite äldre började vi en ny tradition som gick ut på att vi alltid spelade scrubble efter att vi ätit färdigt och då fick vi alltid en ask fylld med godisar som dumle och omar. Nu de två senaste åren har vi satt oss med de vuxna i sofforna, här är ett foto från det från iförrgår. På fotot ser man asken med olika karameller, den finns fortfarande kvar i traditionen.

Christmastree



Här är ett bättre foto på mig med den nya klänningen från Gina Tricot. Och foton på vår julgran BEFORE and AFTER att mamma klätt den. Alltid roligt med before and after bilder ;) Fotot på mig med klänningen var före jag åkte till TF på julphest 09.

Maries och Cattis födisfest!!



Cattis har nu i december gått och blivit hela 20år och Marie redan 21år så vi ordnade en födelsedagsfest för dem hemma hos Jenny förra veckan. Temat var TexMex så det serverades nachos och tortillan med alla fyllningar man kan önska sig :) och till efterrätt uppfriskande milkshakes som jag lagade - alla fick välja smak själva så det blev allt från mint domino-milkshake till turkisk peppar-milkshake!



Jag hade min nya svarta klänning från Gina Tricot, har funderat om jag skulle ha den på nyårsaftonen också.. får se, det kan hända att det är lite för kallt för den då om vi ska ut och se på raketerna men annars sku den nog vara fin!

julbakning




White Christmas



De senaste dagarna har det snöat helt otroligt mycket.. de här fotona är från iförrgår men för tillfället ligger det närmare 20 centimeter snö på marken - jobbigt att ta sig fram med bil men ljuvligt att äntligen ha en vit jul!!

Kardemummabröd



Det här receptet hittade jag i HEMBAKAT.. en lättgjord kaka som är en blandning mellan vetebröd och sockerkaka!

6 dl vetemjöl
2½ tsk bakpulver
2 dl strösocker
2 tsk kardemumma
100 g smält smör
2 dl mjölk
pärlsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienserna. Tillsätt smör och mjölk och blanda till en jämn, kladdig degsmet. Smöra och bröa en avlång brödform. Häll degen i formen och strö pärlsocker ovanpå kakan. Grädda i 20-25 minuter.

Robert's Coffee med Jennika



Mary Poppins



Vi har nu i december varit på en hel del evangemang med familjen, bla musikalen PLAY ME på svenska teatern och MARY POPPINS på nationalteatern.. fotona är tagna under pausen på mary poppins musikalen, till vänster mamma och pappa och på fotot till höger axel och jag i vårt lilla bord med muffins, prinsesstårta, mangomousse och vad allt vi nu hade.. :)

Robert's Coffee



Det är så skönt nu när jullovet har börjat och man bara kan ta det lugnt och gå med kompisar på kaffe och göra vad man vill :) Här är två foton från när jag var på Robert's Coffee med Henrietta förra veckan. Henrietta blir nu på våren student och ska troligen flytta till England, hon har sökt till fem av de bästa universiteten i London och har redan fått meddelande att hon kommit in till ett av dom!!

Systermiddag



Nu när julen närmar sig och det inte mera är någon stress med skolan har jag varit ganska mycket ute och äta, här är två foton från när vi med Jenny var och äta på Stockmanns nya restaurant i åttonde våningen. Min absoluta favoriträtt där är deras kyckling med grillad paprika!

Christkindlmarkt



Här är två foton från när jag senast var i Wien (3-6 december) och vi var på Christkindlmarkt. Vi var med Christian där tillsammans med Patrick och Ines. Vi drack österrikisk punsch där, köpte lite julklappar och åt fyllda ugnspotatisar.

Om

Min profilbild

linda

RSS 2.0